Ekspedisjon Kuldesjokk

Hønefoss - Sandefjord/Strömstad - Helsingborg/Helsingør - København

Tid: 11.05.1999 - 15.05.1999
Dag 1, Vestfossen - Sandefjord, 90 km
Det var med rimelig tvilende følelser jeg dro litt tidlig fra jobben tirsdag den 11. mai. Værmeldingen var negativ - sludd, snø regn og motvind de nærmeste dagene. Men jeg la i veg - dvs. fruen kjørte meg til Vestfossen slik at jeg skulle komme fram til Sandefjord før det ble mørkt. Avreise fra Vestfossen skjedde kl. 16.00. Min åttende maitur til København var dermed i gang.

Det ble en våt og kald fornøyelse nedover Vestfold. Jeg syklet langs Eikeren til Hof, og derfra via indre Vestfold og Andebu til Sandefjord. Det regnet kraftig til å begynne med, men da jeg trodde det ikke kunne bli verre gikk det over til snø som la seg i veibanen. Fant et kjøpesenter i Andebu etter ca 60 km der jeg satt meg inn og fikk litt varme i kroppen, kjøpte et par ekstra sokker og skiftet til litt tørrere tøy på overkroppen. De siste 30 km var litt mer behagelige, i alle fall til å begynne med, men det var likevel en ganske kald og pjuskete syklist som sjekket inn hos gode venner i Sandefjord litt utpå kvelden og gikk rett i badekaret nesten uten å hilse. Tilbrakte vel en times tid der før jeg følte meg passelig opptint.

Dag 2, Sandefjord/Strömstad - Stenungsund 150 km
Klokka 6 var jeg oppe og kl. 7 satt jeg på M/S Sandefjord. Jeg bestilte for øvrig billetten via internett, og til tross for en litt merkelig ordrebekreftelse om at jeg hadde fått plass feil vei fra Strömstad til Sandefjord et par dager etter viste deg seg at jeg var registrert riktig. Color Scandiline kan nok jobbe litt med kvalitetssikringen av ordrebekreftelsene sine, men ellers var det ikke noe galt å si om turen. Var i gang igjen på svenskesiden ca kl. 10, og registrerte straks at værvarselet om motvind stemte. Jeg la meg litt på kryss og tvers i forhold til E6 for å få litt ly fra vinden, men de første 80 km til Munkedal var likevel harde. Etter Munkedal la jeg meg ut vestover på rv 160 via Orust og Tjörn som et par ganger tidligere. Vinden ga seg litt, men nå fikk jeg til gjengjeld et kraftig regnvær som varte i over ett døgn. Det ble en del "opptiningsstopp" slik at jeg egentlig aldri ble skikkelig sliten, men det var plagsomt kaldt spesielt på hender og føtter. I åttetiden på kvelden sjekket jeg inn på vandrerhjemmet i Stenungsund, og hadde fått en god natts søvn hvis det ikke hadde vært for en gjeng 16-18-åringer som hadde bestemt seg for å benytte natt til Kristi Himmelfartsdag til å smake på et billass med svensk 3,5% folköl. I 2-tiden ble det roligere.

Dag 3, Stenungsund - Göteborg - Falkenberg 170 km
Det var snøblandet regn da jeg startet fra vandrerhjemmet, og det ble nok en dag med hyppige opptiningspauser. Til alt hell ga det verste regnet seg da jeg kom til Kungsbacka sør for Göteborg, men vinden fra sørøst var plagsom. På slettene mellom Varberg og Falkenberg klarte jeg ikke mer enn 18 km/t når jeg reiste meg opp og tro det jeg hadde. På den positive siden kan det bemerkes at det ikke var så kaldt utpå ettermiddagen. Jeg møtte min bror Kjell ved jernbanestasjonen i Falkenberg kl 21. Han hadde syklet fra Roskilde til Helsingør på formiddagen, og tok så toget fra Helsingborg til Falkenberg. Vi overnattet på et lite, hyggelig hotell i sentrum, og spiste et enkelt, men rikelig måltid på en kebab-restaurant.

Dag 4, Falkenberg - Helsingborg 140 km
Første dag uten særlig nedbør, selv om det småregnet litt de første 3-4 milene. I løpet av dagen før fikk jeg en mail med invitasjon på en kopp kaffe hos Pär "Borgis" Borgström i Halmstad.


Vi somlet bort litt tid for å finne hverandre, men når vi først møttes fikk vi ikke bare kaffe og mat, men også prøvesykling av liggesykkel og reisefølge ned til foten av Hallandsåsen. Borgis var god å ha da girvaieren min røk. Han har en kamerat med eget bil-/sykkel- og mopedopphuggeri langs veien, og der fikk vi plukket en girvaier fra en gammel Monark. Den var litt kort og måtte spleises med den gamle, men det holdt fint helt til Kbh. Fredagen endte i Helsingborg på et Statoil-motell etter at vi hadde prøvd 4 andre steder.

Dag 5, Helsingborg/Helsingør - Hedehusene 70 km
(Mellom Roskilde og Kbh)

Endelig sol! Og med vinden delvis i ryggen så dette allerede fra starten ut til å bli en nydelig dag. Vi syklet litt i kryss og tvers vestover fra Helsingør, og med Kjell som lokalkjent guide må jeg innrømme at jeg ikke hele tiden fulgte helt med på hvor vi var.


Dagen forløp uten flere ubehageligheter enn at en bakhjulseike røk på sykkelen min, slik at vi måtte ta en 10 minutters pause og skifte den. Heldigvis skjedde det på venstre side, slik at jeg slapp å skru av frikransen, noe jeg heller ikke hadde med verktøy til.

Vi ankom Hedehusene behagelig tidlig på ettermiddagen og hadde en dansk "frokost" og en skikkelig hvil og dusj. Jeg konstaterte med tilfredshet at både kropp og sykkel hadde fungert perfekt under hele turen, og hadde ingen problemer hverken med stølhet eller forkjølelse som følge av det kalde været. Det blir et lite prosjekt med å skaffe meg SPD-sko som er litt mer vann- og vindtette enn de jeg har. Som en nødløsning vurderer jeg å ha med fjellstøvler på Nordkapp-turen senere i sommer, slik at jeg klarer litt lengre etapper av gangen om det skulle bli snø og sludd. Ellers ble alt i alt årets maitur en nyttig gjennomkjøring foran sommerens langtur.


"Computing Across Scandinavia"

Jeg fikk i løpet av turen et spørsmål via internett om hvordan jeg skriver mail etc. når jeg er ute på sykkeltur. Jeg kom til å tenke på boka "Computing Across America" (se http://www.microship.com/bike/behemoth/index.html ) der Steven K. Roberts skriver om sin kontinentkryssing med en liggesykkel av dimensjoner. Et par hundre kilo skal visstnok vidunderet veie, og den er utstyrt med 1 MAC, flere Dos-maskiner og og en UNIX workstation, i tillegg til satelitt-telefoni, PR-radioer m.m. Det er nok litt mer beskjedne dimensjoner over utstyret som er med på "Computing Across Scandinavia" - alt veier rundt en halv kilo til sammen. Utstyret består av en HP 360LX håndholdt PC med Windows CE og infrarød link til mobiltelefon. I tillegg har jeg med et lite Canon Powershot A5 Zoom digitalkamera som har samme minnebrikke som PCen (flash memory), slik at det bare er å flytte brikken over for å overføre bilder til maskinen eller internett. Ikke på langt nær så imponerende som den amerikanske varianten - over der er jo alt så stort - men jeg skal vedde på at jeg skal forsere Hallandsåsen betydelig raskere enn Steven!