ADVARSEL:

Dette avsnittet har ingen ting med sykling å gjøre, men inneholder et klart sakspolitisk budskap som kanskje kan fornærme, irritere eller støte enkelte.

Hvis du ikke liker å høre en nordmanns personlige oppfatninger om hvordan det er å være ikke-røyker i Danmark. bør du returnere til sykkelturen der du kom fra.
Allergikere i Danmark og AIDS-barn i Romania

har antakelig ikke all verdens til felles. Men det virker som om Danmark har samme syn på allergikere, astmatikere og andre som ønsker eller er tvunget til å holde seg unna tobakksrøyk, som den holdning det tidligere terror-regimet i Romania hadde overfor AIDS-barna: De eksisterer offisielt ikke.

Nå er jeg klar over at dette er urettferdig å si - med tanke på de danske myndighetene, som gjør mye for å legge til rette for å gjennomføre en innskjerping av røykebestemmelsene. Men i praksis har danskenes ubegrensede tro på enkeltmenneskets frihet lett for å føre til at røykerne stort sett kan røyke når de vil og hvor de vil, mens ikke-røykernes frihet til å puste noe friskere luft ikke blir omfattet av den samme liberale holdningen. Det hjelper også sikkert godt på den danske tobakksindustrien at landets mest kjente person årlig gir den allerede pengesterke industrien gratisreklame for hundrevis av millioner danske kroner ved sine offentlige tobakksrøykende opptredender. (Siden jeg unnlater å nevne navn her, har jeg vel ikke utsatt meg for risiko for å bli anmeldt for majestetsfornærmende uttalelser.)

Vi har gjennom årenes løp opplevd forskjellige negative røykeepisoder i Danmark, men kanskje ikke så ekstremt som det vi opplevde på ferjen Gelting - Fåborg den 8. mai 1997. Etter å ha lett båten rundt etter et bord for ikke-røykere - og etter å ha stått 15 minutter i matkø i et kafeterialokale tykt av røyk - fant vi endelig en liten avdeling med 2 salongbord merket med det kjente "røyking forbudt"-skiltet. I fem eller seks utgaver, et par-tre stykker på veggen og minst ett skilt på hvert bord.

Mens vi satt der og nøt våre røde pølser med pommes frites i et rimelig behagelig miljø kom det feiende inn en gruppe på 3-4 tax-free-handlende damer i sin beste alder - ca. 60, hvilket vi jo syntes var hyggelig. Det er jo alltid interessant å snakke med nye mennesker i forskjellige aldre!

Da den ene fyrte opp sin Prince gjorde jeg henne imidlertid oppmerksom på at hun satt i ikke-røykersalongen. En slik henvendelse vil normalt, i alle fall i Norge, Sverige og f.eks. USA, føre til at vedkommende sneiper røyken og unnskylder seg med at hun ikke hadde sett skiltet eller liknende, men i dette tilfellet førte henvendelsen til en veritabel skyllebøtte som jeg til dags dato ikke har hørt maken til. "Det var da en fjollete ide!" var kommentaren - og hun fortsatte å beklage seg både direkte til meg og overfor sine venninner om hvor forferdelig de yngre (takk for komplimentet, forøvrig, jeg er da over halvveis til pensjonsalderen) kunne oppføre seg.

Minst 2 personer fra mannskapet på båten observerte damens utbrudd, men gjorde ingen ting for å holde båtens eneste røykfrie avdeling røykfri.

En slik praksis og slike holdninger er dårlig reklame for Danmark!! Det blir liksom ikke fullt så sant at «Det er deilig å være norsk - i Danmark» når en er nødt til å bruke mye av sin tid på ferie med å finne et røykfritt sted uansett hvor en måtte befinne seg. Og når en i tillegg opplever at de røykfrie sonene likevel er verdiløse, er det dessverre min påstand at Norge og Sverige har utviklet seg litt lenger i retning av siviliserte samfunn.